Terug naar het overzicht  

Studiedag Burn-out: de presentaties

Op 21 november organiseerde Groep Maatwerk een studiedag rond de preventie van burn-out. Wat we zoal onthouden van deze dag:

  • De burn-out assessment tool van de KUL (die bestaat uit 33 vragen) is volledig gratis te downloaden. De tool meet burn-out (niet de gevolgen, noch de oorzaken). De tool kan dus een ondersteunend element vormen bij de diagnose.  Met de tool kan het niveau van burn-out vergeleken worden met dat van de gemiddelde Vlaamse werknemer.
  • De knipperlichtentool is bedoeld om de werkgever te waarschuwen wanneer er psychosociale risico’s in zijn onderneming opduiken. Op basis daarvan kan de werkgever werken aan een welzijnsbeleid op de werkvloer. De knipperlichtentool vervangt niet de risicoanalyse.
  • Maatwerkbedrijf Zonnehoeve ging aan de slag met deze tool. Hun belangrijkste lessen zijn dat het essentieel is dat er een draagvlak is in de organisatie om met de knipperlichtentool aan de slag te gaan en dat een werkgroep oprichten om hiermee aan de slag te gaan een goed idee is.
  • Van Lode Godderis hoorden we dat de groep van mensen die langer dan een maand afwezig blijven op het werk wegens ziekte oploopt, omwille van de vergrijzing en de vervrouwelijking van het personeelsbestand. Essentieel als werkgever is het om contact te houden met werknemers wanneer deze langdurig afwezig zijn (een eenvoudig telefoontje op gezette basis met de vraag hoe het gaat is daarbij voldoende).
  • Van Michael Portzky ten slotte onthouden we dat ‘veerkracht’ van mensen een ‘trait’ is (oftewel een constant gegeven, dat niet veel verandert doorheen de jaren), eerder dan een ‘state’. Te lange tijd in stresstoestand blijven, zorgt ervoor dat hersencellen beschadigd kunnen worden. Om dit te voorkomen, is het essentieel te investeren in activiteiten die je gedachten verzetten en stress en spanning doen reduceren.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de presentaties van deze dag. Voor vragen hieromtrent kunt u steeds contact opnemen met nathalie.colsoul@groepmaatwerk.be .

Bent u nog op zoek naar manieren om ook met de doelgroep te werken rond stressmanagement, dan zijn de opleidingen Stress Les(s)! en Flexibel zen! die de Groep Maatwerk vormingscel aanbiedt warm aanbevolen. Meer informatie over beide vormingen vindt u  in onze vormingsbrochure.

Gepubliceerd op: 22-11-2019