Terug naar het overzicht  

Maatwerkbedrijf Bewel steekt de Duitse grens over

U associeert de sector van de maatwerkbedrijven vooral met verpakken, montage en groenonderhoud? Nochtans ontpoppen er zich binnen onze sector ook andere veelbelovende activiteiten, waarvan zeefdruk er eentje is. Zeefdruk is een techniek om producten met een ronde, bolle of gewoon vlakke vorm te bedrukken.

Omdat heel wat Duitsers de weg naar Limburg vinden voor zeefdruk, is dit voor het LImburgse maatwerkbedrijf Bewel zelfs uitgegroeid tot de meest internationaal getinte activiteit.

Zeefdruk is een techniek om producten uit kunststof, textiel, glas, keramiek, hout en metaal te bedrukken. Het gaat om ronde, bolle of gewoon vlakke vormen, die in vijf kleuren bedrukt kunnen worden. 

Van de 11 activiteiten die Bewel verricht is zeefdruk misschien wel het meest zichtbaar aanwezig in het dagelijks leven, weet commercieel directeur Tom Ketels: “In supermarkten vind je door Bewel bedrukte winkelmandjes en – boxen. In de bouw zijn heel wat tubes, emmers en veiligheidshelmen door onze vingers gegaan. En in horecazaken werden heel wat tassen, glazen, sausdozen, wijnkisten, … bewerkt door onze mensen. Om nog van cosmeticaproducten en kleerhangers te zwijgen. Via verdeelcentra komen de producten bij klinkende namen als Jumbo, Hanos, Colruyt, Ilumen, Engels Logistics, AA Drink, Alken-Maes,… terecht.”

Germaanse giganten

Nog opvallender is dat zeefdruk de meest ‘internationale’ activiteit van Bewel is. Zo bedrukt het maatwerkbedrijf emmers voor een grote Nederlandse klant als Berdal. Maar het leeuwendeel van de bedrukte producten belandt bij onze oosterburen, weet Tom: “Historisch onderhouden we een nauwe relatie met Duitsland. Onze voormalige werkleider was een Duitser, zo zijn ooit de eerste contacten ontstaan. Ondertussen zitten onze klanten verspreid over het hele land. Zo zijn we kind aan huis bij bijvoorbeeld Eurokartuschen (siliconentubes), Siepe (sauzen), Bomo (cosmeticaverpakkingen en -product), Omega Pharma (vooral middelen tegen muggen) en Kuhbier (vettubes). Klanten waarderen de kwaliteit en de prijs, maar ook het feit dat we hen ontlasten van andere taken (bv. kwaliteitscontrole, montage, verpakken).”

Bereid om te investeren

In zeefdruk draait Bewel ongeveer een half miljoen euro omzet en stelt het meer dan 50 mensen tewerk. En het maatwerkbedrijf ziet nog potentieel in deze activiteit: “We richten ons expliciet op opdrachten die te groot zijn voor de kleine, lokale zeefdrukkers, maar te klein voor de volautomatische productiebedrijven. Opdrachten tussen de 1.000 en 100.000 stuks, met andere woorden. Als klanten een bepaald volume kunnen garanderen, zijn we zelfs bereid om te investeren in machines op maat. Want zeefdrukken genereert tewerkstelling voor mensen met verschillende vaardigheden, van het uitpakken en klaarzetten van de producten tot het instellen van machines.”

Gepubliceerd op: 28-08-2019