Terug naar het overzicht  

Algemene Vergadering van 26 april: het verslag

Op vrijdag 26 april vond de Algemene Vergadering van Groep Maatwerk plaats. Aansluitend werd KMO Engels Logistics benoemd tot ambassadeur van de maatwerkbedrijven. Een primeur voor de sector, aangezien nooit eerder een KMO benoemd werd.

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei organiseerde Groep Maatwerk aansluitend aan de Algemene Vergadering een politiek debat, gemodereerd door Michael Van Droogenbroeck.

Het centrale thema: de toekomst van sociale economie en dit als actor in het tewerkstellingsbeleid en als schakel in de Vlaamse economie  

De deelnemers: Johan Danen (Groen), Ludwig Vandenhove (sp.a), An Christiaens (CD&V), Steven Coenegrachts (Open Vld) en Jos Lantmeeters (N-VA).

Wat we onthouden van dit debat:

  • Sociale en reguliere economie moeten en kunnen nog beter gaan samenwerken, het belang van het uitwerken van individueel maatwerk daarbij wordt onderschreven. Er werd daarbij ook gepleit voor één minister van Economie en Sociale Economie.
  • Alle deelnemers waren voorstander van een uitbreiding van het aantal plaatsen voor onze sector. Sommige spraken over 10.000, andere over een continuering van het vorige beleid (+/ 900). Een pact tussen federaal en de gewesten i.f.v. een financiering van het groeipad werd niet door alle deelnemers als realistisch beschouwd.
  • Reguliere bedrijven moeten gesensibiliseerd en aangemoedigd worden om ook mensen met een beperking tewerk te stellen, maar het invoeren van quota ging voor de meesten een brug te ver. Dat de overheid in deze haar verantwoordelijkheid moet nemen, werd wél door alle deelnemers onderschreven.
  • Maatwerkbedrijven dragen vandaag al bij tot het verhelpen van de krapte op de arbeidsmarkt. Om nog verder stappen vooruit te zetten is meer enclavewerking een piste. Maar er kwam ook een warme oproep vanuit de politiek aan de sector om zichzelf meer op de kaart te zetten, en dit zowel naar bedrijven (KMO’s!)  als naar beleidsmakers.

Een impressie in beelden vindt u hier.

Gepubliceerd op: 02-05-2019