Maatwerkbedrijf Waak toont de weg naar duurzaam woon-werkverkeer
Gepubliceerd op: 19-01-2018

De Vlaamse overheid investeert zo’n 100.000 euro in twee West-Vlaamse projecten voor milieuvriendelijk vervoer. Eén daarvan is een project van Waak in Kuurne. Met een subsidie van 75.000 euro op zak bouwt dit maatwerkbedrijf een systeem uit dat duurzaam woon-werkverkeer mogelijk maakt.

Met dit geld willen ze 3 duurzame projecten realiseren, die Waak nog duurzamer zullen maken.

 • Fietsen verdrijven parkeerplaatsen
  Samen met 2 partners organiseert Waak een groepsaankoop elektrische fietsen. Hiermee willen ze hun eigen medewerkers motiveren om de fiets te nemen in plaats van de auto. Maar ze gaan nog een stapje verder, vertelt algemeen directeur Tim Vannieuwenhuyse: "Per 10 aangekochte elektrische fietsen offeren we één parkeerplaats op. Deze ruimte bouwen de medewerkers om tot een groene ontspanningszone. We gaan onze inspanningen dus niet enkel zien in onze footprint, maar ook letterlijk op onze parking."
 • Voor en door onze medewerkers
  Met het geld zal Waak ook een elektrische wagen en vrachtwagen aankopen om milieuvriendelijker te rijden. De laadpaal hiervoor? Die maken de medewerkers helemaal zelf. Waak is al jaren een belangrijke partner in de productie van elektrische laadpalen. Binnenkort komt er dus ook zo’n paal voor hun gebouwen.
 • Waak to Waak
  Waak heeft 3 gebouwen die relatief dichtbij elkaar liggen. Toch zijn er nog veel mensen die de wagen nemen om zich van het ene gebouw naar het andere te verplaatsen. “Met de Waak Urban Trail, die later dit jaar plaatsvindt, willen we illustreren dat je dit evengoed te voet of met de fiets kan doen. Medewerkers en familie kunnen zich inschrijven voor de tour van 3, 6 of 9 kilometer door onze gebouwen. Zo ondervinden ze zelf hoe makkelijk wandelen, lopen of fietsen is. Als deze eerste editie een succes is, breiden we het mogelijk uit naar een publiek evenement,” licht Tim toe.

> Fiets door het artikel en laat je inspireren door de 3 duurzame projecten van Waak

Lees meer  

Aan de slag rond voedseloverschotten?
Gepubliceerd op: 19-01-2018

Komosie organiseert in februari volgende infosessies voor organisaties die aan de slag willen rond voedseloverschotten.

 • Op 8 februari: Lerend Netwerk sociaal aan de slag met voedseloverschotten. Sociale (economie) organisaties en lokale besturen die reeds aan de slag zijn met voedseloverschotten wisselen er praktijkervaringen uit rond actuele thema’s. Klik hier voor meer info en om in te schrijven.
 • Op 20 februari: Welkom in de sector Foodsavers, sociaal aan de slag met voedseloverschotten. Wil je sociale (economie) organisatie of lokaal bestuur starten sociaal aan de slag te gaan met voedseloverschotten? Of heb je, als ervaren organisatie, nieuwe medewerkers, die je wil inwerken in deze (boeiende) materie? Op een halve dag krijg je een kort en krachtige introductie wie hoe sociaal aan de slag is met voedseloverschotten in Vlaanderen en hoe je er zelf best mee kan beginnen. Klik hier voor meer info en om in te schrijven.

Met steun van de Vlaamse overheid ondersteunt KOMOSIE, als expertisecentrum en aanspreekpunt, ook in 2018 sociale economie bedrijven, sociale organisaties en lokale besturen die sociaal aan de slag te gaan met voedseloverschotten of die hiermee willen starten in Vlaanderen. Meer info: www.komosie.be/voedselverlies en www.foodsavers.be

Lees meer  

Studiedag Gezondheid op de werkvloer op 22 februari: U komt toch ook?
Gepubliceerd op: 19-01-2018

Gezonde werknemers zijn een meerwaarde voor elk bedrijf. Dat is een open deur. Maar gezondheid is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Op 22 februari organiseert Groep Maatwerk daarom in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Provinciale Comités ter Bevordering van de Arbeid een studiedag om maatwerkbedrijven te ondersteunen om  het gezondheidsbeleid binnen hun organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Met workshops met concrete getuigenissen rond preventie van burn-out, ergonomische tools, alcohol- en drugsbeleid,... wordt het een inspirerende, hands-on dag.

Waar? Kind en Gezin (vlak aan station Brussel-Zuid)

Wanneer? 22 februari van 9u30 tot 16u

Inschrijven? Via deze link

Het volledige programma vindt u hieronder.

Lees meer  

Dynamische freelance vormingsmedewerkers gezocht!
Gepubliceerd op: 09-01-2018

Groep Maatwerk biedt de maatwerkbedrijven een uitgebreid vormingsaanbod aan voor doelgroepwerknemers en omkadering. Voor 2018 stromen de opleidingsaanvragen binnen, daarom willen we onze vormingscel versterken met dynamische, freelance vormingsmedewerkers.

Wij zoeken enthousiaste mensen die werknemers met een beperking willen helpen om zich verder te ontwikkelen. Wij bieden je de kans om samen te werken met een jong, dynamisch en enthousiast team dat zeer gedreven is en een passie deelt voor (ervarings)leren en kansengroepen.

Meer info? Ontdek het in het document als bijlage.

Lees meer  

West-Vlaamse maatwerkbedrijven in topconditie
Gepubliceerd op: 08-01-2018

De maatwerkbedrijven in West-Vlaanderen hebben de jongste economische crisis goed weerstaan en verkeren momenteel in topconditie. Hun tewerkstelling zit in de lift en de omzet en de investeringen noteren op recordhoogte. Dat blijkt uit een analyse die de basis vormt voor een themadossier in het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt.

Winnaars van de economische crisis

De inkomsten van de West-Vlaamse maatwerkbedrijven bereikten een record. Alleen al de 10 grootste maatwerkbedrijven in de Noordzeeprovincie realiseerden in boekjaar 2016 samen bijna 125 miljoen euro aan commerciële inkomsten. Dit was een kleine aangroei van 4% in vergelijking met het jaar daarvoor. Maar vergelijken we met de omzet van 2008 (het laatste jaar voor de grote bankencrisis in ons land) dan meten we een stijging van maar liefst 16%.

Investeringskoorts bij maatwerkbedrijven

In de voorbije 3 jaren investeerden deze 10 grootste maatwerkbedrijven van West-Vlaanderen samen het recordbedrag van 42 miljoen euro. Nooit eerder in de lange geschiedenis van de West-Vlaamse maatwerkbedrijven was het investeringsritme in de sector zo hoog. Die bestedingen gaan vooral naar de uitbreiding van gebouwen en naar nieuwe, steeds performantere productie-uitrustingen.

 • Westlandia vzw uit Ieper spant de kroon met een investering van bijna 8 miljoen euro, in onder meer 7.000 m² extra bedrijfsoppervlakte, CNC-gestuurde machines voor de metaalafdeling (o.a. een nieuwe langbedfreesmachine) en ERP-software. Algemeen directeur Ignace De Ro onderlijnt dat Westlandia ieder jaar gemiddeld 15% van zijn netto-omzet injecteert in de organisatie.
 • Ook de collega’s van OptimaT vzw uit Lichtervelde investeren aan hoog tempo. Algemeen directeur Hein Moerman: “We namen recent een zeer energiezuinige nieuwbouw van 8000 m² in gebruik voor onze houtafdeling en diensten. Daarnaast kochten we nog een extra gebouw dat we voorheen jarenlang huurden. Ondertussen is onze productievloer alweer te klein…”
 • De derde plaats op het erepodium van de investeringsprestaties is voor de sociale werkplaats Kringloopcentrum (KLC) Zuid West-Vlaanderen vzw, met zetel. Goed voor een inspanning van ruim 6,2 miljoen euro. Als we rekening houden met de schaalgrootte van de 10 betrokken organisaties (met de tewerkstelling als parameter) dan komt KLC Zuid-West met zijn 151 medewerkers (in VTE) naar voren als de kampioen. Goed voor een investering van 40.550 euro per medewerker in de periode 2014-2016. Dit gaat onder meer over de aankoop en herinrichting van een oud industrieel gebouw van 11.000 m² in de Warande in Heule voor de centrale en de ondersteunende diensten. Verder werd ook de textielverwerkingslijn gedeeltelijk geautomatiseerd.

Tewerkstelling op recordhoogte

Even markant is het tewerkstellingspalmares van deze 10 grootste sociale maatwerkbedrijven. Berekend in voltijds equivalenten (VTE) viel de tewerkstelling terug van 5.084 jobs in 2008 naar 5.016 in 2010 (midden in de crisis), gevolgd door een forse heropbloei in de jongste 3 jaar. Dit cumuleerde in 5.425 VTE medewerkers in 2016, een aanwinst van 341 medewerkers (+7%) in vergelijking met 2008. Meten we deze populatie in aantal ‘koppen’, dan komen we eind 2016 uit op 6.435 effectieve medewerkers, een sprong van ruim 500 jobs ten opzichte van 2008. Het grote verschil tussen het aantal VTE’s en de effectieve tewerkstelling laat zich verklaren door het feit dat de helft van de medewerkers bij de maatwerkbedrijven deeltijds aan de slag is.

Maatwerkbedrijven in topconditie

De grotere maatwerkbedrijven in West-Vlaanderen verkeren dus in opperbeste conditie. De cijfers bewijzen dan ook zwart-op-wit dat de sociale economie, naast een strikt sociale meerwaarde, ook een onmiskenbare economische winst oplevert.

Lees meer  

Maatwerkbedrijf Bewel investeert bijna 1 miljoen euro in zeefdrukafdeling
Gepubliceerd op: 08-01-2018

Grootste productiebedrijf van Limburg pakt uit met bijzondere zeefdruktechniek

Maatwerkbedrijf Bewel investeert meer dan 900.000 euro in haar zeefdrukafdeling in Hasselt. Het grootste productiebedrijf van Limburg vervangt een aantal verouderde machines, investeert in de modernste technologie en pakt de infrastructuur aan. Dankzij deze investering kan Bewel voortaan ronde, holle, bolle en andere oneffen oppervlakken bedrukken in meerdere kleuren tegelijkertijd. “De nieuwe machines versterken onze nichepositie als specialist in middelgrote zeefdrukopdrachten. Zo verankeren we de huidige jobs. Bovendien kunnen we nu bijkomende opdrachten aan, die voor meer omzet en extra jobs zorgen”, zegt een ambitieuze algemeen directeur Johan Bongaerts. 

Lees meer  

Bridging severe disabilities @work
Gepubliceerd op: 02-01-2018

Op 1 januari startte Groep Maatwerk met een partner search in het kader van het project "Bridging severe disabilities @work". Doelstelling van dit project is internationaal inspiratie zoeken voor het (blijvend) vinden van werk op maat voor mensen met een hoge ondersteuningsnood binnen de maatwerkbedrijven.

 

 

 

Lees meer  

Rockende werkvloerbegeleider uit maatwerkbedrijf ZKW in finale van The Voice
Gepubliceerd op: 19-12-2017

U kijkt ongetwijfeld elke vrijdagavond naar The Voice. Of misschien ook niet, maar lees toch even verder. Want Bert Lievens, één van de finalisten van The Voice, werkt als monitor in maatwerkbedrijf ZKW!

Monitor met een passie

Monitor? Que? Monitoren zijn die mensen die de werknemers met een handicap uit een maatwerkbedrijf de begeleiding en omkadering bieden die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Een heel bijzondere job dus, die zowel 'menselijke' als 'technische' skills vereist.

Bert, de Voice-finalist van team Natalia,  doet deze job ondertussen al een heel aantal jaren bij maatwerkbedrijf ZKW uit Herentals. En hij combineert deze job dus met een zangcarrière, die de laatste weken een hoge vlucht kende dankzij zijn deelname aan The Voice. Want dankzij zijn rockende optredens schopte hij het daar tot in de finale.

En daar is zijn team binnen het maatwerkbedrijf héél blij mee!

Lees meer  

Goed bestuur (in de sector van de maatwerkbedrijven) : ontdek er alles over!
Gepubliceerd op: 18-12-2017

Goed bestuur (oftewel good governance, corporate governance,... ) is vandaag een hot topic. Vanuit de overheid werden hierrond reeds meerdere initiatieven genomen, maar ook de sector van de maatwerkbedrijven zit niet stil op dit gebied.

In de laatste editie van WerkVormen gaan we dieper in op dit thema: welke instrumenten zijn er de laatste jaren ontwikkeld rond goed bestuur? Welke initiatieven nam de sector?

Lees meer  

Vlaamse parlementsleden ontdekken meerwaarde van de maatwerkbedrijven
Gepubliceerd op: 18-12-2017

Tijdens de commissie Werk en Sociale Economie vorige week vroegen de POM West-Vlaanderen en 4Werk aandacht voor de maatwerkbedrijven én terzelfdertijd toonden ze aan dat die maatwerkbedrijven van grote maatschappelijke en economische waarde zijn.

De Vlaamse parlementsleden kwamen tot de conclusie dat ‘ondernemerschap onderbelicht wordt binnen de commissie Werk en Sociale Economie’. Het pleidooi om de enclavewerking te laten meetellen als een duurzame vorm van doorstroom vonden de aanwezige parlementsleden alvast een ‘interessante piste om verder te verkennen’.

Lees meer  

Pages